maandag 5 maart 2012

Welk lesmateriaal kan ik gebruiken voor lessen mediawijsheid?

Mediawijsheid is van en voor alle leeftijden. Omdat bij goed mediagebruik analyse en reflectie noodzakelijk is, is het meeste lesmateriaal voor de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs ontwikkeld. Vooral op dit niveau binnen het onderwijs bestaat veel vraag naar passend lesmateriaal voor mediawijsheidlessen. Maar ook voor het voortgezet onderwijs is er steeds meer lesmateriaal beschikbaar. Hieronder vindt u een overzicht van lesmateriaal om leerlingen mediawijs te maken.

Overzichtspagina's
Om door de bomen het bos nog te kunnen zien, is het verstandig om in Google of een andere zoekmachine de juiste zoekwoorden te gebruiken om tot iets concreets te komen. Binnen dit dossier kunt u de volgende 4 competentietermen hanteren: gebruik, begrip, communicatie en strategie. Binnen Wikiwijs heeft u de mogelijkheid om Mediawijs of Mediawijsheid te gebruiken.
  • Medialessen in Wikiwijs - In dit overzicht zijn alle medialessen opgenomen die in samenwerking tussen MijnKindOnline, VOB en Kennisnet zijn gemaakt. Let hierbij vooral op de didactische tips in de handleidingen. Het helpt u de les optimaal in te zetten.
  • Medialessen - Justine Pardoen (hoofdredacteur van Mijn Kind Online) maakt een zeer zinvolle opsomming van zowel concrete lessen als onderzoeken op het gebied van mediawijsheid.
  • Mediawijsheid voor leerkrachten - Deze site is meer gericht op het primair onderwijs, al hebben ook docenten uit het voortgezet onderwijs er veel aan met informatie en onderzoeken over mediawijsheid. Helaas, niet veel concrete voorbeelden.
  • Mediawijsheid Haarlem - De bibliotheek van Haarlem heeft een samenstelling gemaakt die meer als achtergrondinformatie kan worden gebruikt.
  • Yurls Mediawijsheid - Uitgebreide pagina met verwijzingen waarin u goed moet leren zoeken. Let op: in de menubalk bovenin staan titels van pagina’s die u iets meer richting geven.
Primair onderwijs
  • Digibord en verhalen vertellen - Voorbeelden om leerlingen verhalen te laten vertellen met behulp van het digibord.
  • Diploma Veilig Internet - Lespakketten voor de groepen 5 tot en met 8 over veilig internetgebruik. Door de uitgebreide handleiding en de heldere opzet krijgt u als leerkracht een schat aan achtergrondinformatie om dit onderwerp binnen uw groep bespreekbaar te maken.
  • Internetmemorie - Via het internetmemorie kunt u in de klas de discussie starten over bepaalde onderwerpen die kinderen van 7 tot en met 10 jaar op internet tegen kunnen komen. Het gaat hier om een echt memoriespel, de kaarten zijn niet digitaal. De afbeeldingen nodigen uit tot gesprekken over geheimen, enge dingen en te lang achter de computer zitten.
  • Lespakket Hyves - 10 lessen over het veilig gebruik van sociale netwerken. Bekijk het praktijkvoorbeeld waarbij OBS De Driesprong uit Marknesse Hyves inzet voor lessen mediawijsheid.
  • Phineas en Ferb - De bekende tekenfilmfiguren Phineas en Ferb geven in dit filmpje tips voor veilig internetgebruik. Disney heeft ook twee filmpjes staan op hun site over Cybernetiquette, namelijk ‘De giftige appel’ en ‘Wie is er bang van lieve, kleine schapen?’.
  • SchoolTV - In de SchoolTV beeldbank is een apart mediawijsheiddossier aangemaakt. U vindt hier allerlei video's die geschikt zijn voor uw leerlingen. In het dossier wordt aandacht besteed aan de verschillende wijzen waarop berichten in de brede zin van het woord (van reclame tot nieuws) worden gepresenteerd. Er wordt bijvoorbeeld getoond hoe reclames de kijker manipuleren en proberen aan te zetten tot het kopen van producten. Ook is er aandacht voor luchtige onderwerpen, zoals een kijkje achter de schermen van een tv-programma.
  • Suske & Wiske en De sinistere site - Strip over veilig internetgebruik.
  • Lespakket Mediawijsheid KlasseTV - Lespakket voor groep 7 en 8 over het bewust omgaan met media.
  • Medialessen - Verzamelplaats van lessen over media.
  • Wikiwijs - Zoekmachine voor lesmateriaal.
  • Mr. Right: introductieles 'Mediawijsheid' - Leerlingen leren zoeken op internet en bronnen beoordelen.
Voortgezet onderwijs
Leerlijnen voortgezet onderwijs
In het voortgezet onderwijs is het soms lastig om mediawijsheid aan vakken te koppelen. De uitgewerkte leerlijnen zijn opgezet met als doel mediawijsheid als apart vak in het curriculum op te nemen.
  •  Leerlijn audiovisuele vorming - Om te komen tot een goede leerlijn in uw school is het voorbeeld van KSE Etten-Leur een mooi startpunt. Zij hebben audiovisuele vorming als uitgangspunt genomen om zo de competenties voor leraar en leerling te beschrijven.
  • Mediawijsheid, een vak apart! - In het kader van Mediawijsheid als apart vak is deze leerlijn ontwikkeld met voorbeelden van programma’s gekoppeld aan de kerndoelen. Dit geeft een duidelijk beeld waar elke docent zijn bijdrage kan leveren. Deze leerlijn is per leerjaar uitgewerkt.
  • Ontwerp uw eigen stappenplan - Elke school heeft zo zijn specifieke wensen, eisen en infrastructuur omtrent mediawijsheid. Een kant-en-klaar draaiboek met zowel theorie als praktijk is niet zo één op één over te nemen. Dit voorbeeld van een stappenplan is wel als voorbeeld uitgewerkt, waardoor u vanuit uw eigen situatie snel kunt komen tot een plan.
Vaardigheden
Mediawijsheid kunt u voor leerlingen in drie onderdelen uitwerken: informatievaardigheden, veilig internetten, en mediatechnisch gebruik. Om een duidelijk beeld van informatievaardigheden te krijgen, zijn de video’s op leraar24 duidelijk:
De wet op internet
  • Het boek "De wet op internet" van ict-jurist Arnoud Engelfriet beschrijft in duidelijke taal de belangrijkste wetgeving op internet: van auteursrecht online tot privacy, aansprakelijkheid van bloggers en forumsites en computercriminaliteit. Dit is verplichte kost voor u als leraar, en voor leerlingen van leerjaar 3 of hoger in middelbaar onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten