maandag 5 maart 2012

Hoe kan ik leerlingen op de basisschool goed voorlichten over online veiligheid?

Er zit een groot verschil in begrip van kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen. Dit is dus ook van invloed op de manier waarop u hen over online veiligheid leert. Daarom een overzicht tips van enkele manieren waarop u dat kunt doen.
Kleuters
kleuters leren eerst goed kijken naar beelden. U stelt vragen als: Wat zie je? Hoe zie je dat? Wat zou er anders kunnen? Hierbij is het zaak dat zij de juiste termen gebruiken. U bent dan ook een rolmodel die de computer op een veilige manier gebruikt. Filmpjes kunt u het best via Netwijs.nl afspelen dan via YouTube. In YouTube heeft u namelijk kans video's tegen te komen die niet geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie.

Groep 4
Vanaf groep 4 maakt u de stap naar interpreteren en analyseren van beelden, waarbij u de vragen stelt aan leerlingen over of ze geloven wat ze zien, en hoe ze dit kunnen herkennen. Probeer dit eens met het volgende voorbeeld: geloven ze dat een inktvis in een boom kan leven?

Groep 5
Vanaf groep 5 gebruikt u het Diploma Veilig Internet om zaken als privacy en gebruik van Hyves of een ander sociaal netwerk te bespreken. Hierin worden in de handleiding heel veel aanwijzingen gegeven over hoe u met de kinderen hierover kunt praten. Dit lespakket kan in groepen 5, 6, 7 en 8 door de kinderen worden uitgevoerd.

Kinderen en jongeren
Om het te hebben over veiligheid hoeft er niet altijd iets te zijn voorgevallen, al is dat in de meeste gevallen wel de aanleiding. Digitaal pesten of het hacken van een Hyves-account komt zeker voor. Op de website van de politie kunnen leerlingen veel informatie vinden.

Leerlingen in het basisonderwijs
Om een goed beeld te krijgen over wat er mogelijk is om met kinderen van de basisschool te bespreken, kunt u zich vooral inlezen met het lespakket van Sensoa en het lespakket van Hyves.

Lees meer over welk lesmateriaal u kunt gebruiken voor mediawijsheid

Bovenbouw basisonderwijs
In de bovenbouw kunt u in een veilige omgeving creĆ«ren en de kinderen laten ervaren hoe ze foto’s en video kunnen maken en publiceren. Kijk voor een les hierover op Medialessen.nl.

In het artikel over Hulp in de Klas vindt u organisaties die u kunnen helpen met mediawijsheidlessen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten